NYHETSBREV JUNI 2016

Attendo Individ och Familj
Kontakta oss dygnet runt på 020-40 37 00
www.attendo.se/iof

 

Alqumit hoppas på en framtid i Sverige

Här känner han sig fri. Alqumit Alahamad från Syrien älskar lugnet på Attendo ABT Surahammar, som är ett av landets första HBTQ-certifierade asylboenden.

Text och foto: Hendrik Bergstén

Att stanna i Syrien som homosexuell var inget alternativ för Alqumit Alahamad. Det var svårt att bli accepterad även innan kriget bröt ut. När sedan IS kom till Syrien var det som att lägga en dödsdom över alla homosexuella.
– Att leva som homosexuell i Syrien är mycket svårt, säger han. Det är inte många som accepterar det, egentligen bara mina allra närmaste vänner. Jag blev ofta trakasserad och därför kände jag mig tvungen att försöka uppträda mer manligt, och till exempel prata med mörk röst.

Alqumit Alahamad levde med sin familj i staden Raqqa när is kom, och övergreppen mot homosexuella tog sig de mest vidriga uttryck. IS betraktar homosexuella som kriminella som ska straffas, och Alqumit Alahamad fick ständigt utstå hot eftersom han var öppen med sin homosexualitet och studerade konst.

I Syrien är kriget ständigt närvarande, berättar han. Människor dör på de mest fasansfulla sätt. Kulor och missiler kan träffa en när som helst. Andra problem är bristen på mat, vatten och elektricitet.
När kriget hade pågått i nästan fem år insåg Alqumit Alahamads familj att han inte kunde stanna i landet längre. Den använde alla sina besparingar för att han skulle kunna fly. En flykt som blev till den värsta upplevelsen i hans liv.
Efter att ha tagit ett flyg från Beirut till Turkiet tog han hjälp av smugglare för att ta sig med gummibåt till Grekland.
– Det var tre gummibåtar med 55 personer i varje, trots att det egentligen bara fanns plats för hälften i varje båt. De sa åt mig att slänga all packning men jag hade mina teckningar i ryggsäcken och jag vägrade slänga den. Skyll dig själv, sa smugglarna. Det var vinter och jättekallt och jag trodde hela tiden att båten skulle slå runt och att vi alla skulle dö. En av båtarna slog faktisk runt och alla ombord drunknade.

Väl framme i Grekland möttes han av misären i det tillfälliga läger som hade upprättats för flyktingarna. Alqumit Alahamad valde att ta sig till Tyskland via en kaotisk tågresa, där människor tvingades sova på golven. Vid tyska gränsen väntade polisen.
– De tog allting ifrån mig, mobiltelefon, hörlurar, mina dokument och stoppade det i en plastsäck. Vi behandlades som djur. Alla flyktingar fick klä av sig nakna och undersöktes ingående.
Eftersom han tidigare hade sagt att han ville till Holland vägrades han nu inträde i Tyskland. Resan gick därför vidare via Italien och Frankrike, innan han kunde ta sig till Stockholm via flyg.
– Jag fick ett fantastisk mottagande i Märsta. Jag var den ende där eftersom gränserna precis hade stängts. Det var fantastiskt att komma till Sverige. Att kunna gå omkring på gatorna och titta på alla sevärdheter och att min favoritartist Loreen faktiskt bor i Stockholm. När jag berättade att jag är homosexuell fick jag hjälp att komma till asylboendet i Surahammar där jag kan känna mig trygg och personalen är fantastisk.

Alqumit Alahamad uppskattar verkligen lugnet och naturen i Surahammar. Här kan han återhämta sig i väntan på beslut om att få stanna i Sverige. En fråga som fortfarande är öppen eftersom Italien räknas som det EU-land dit han först anlände och att han därför riskerar att sändas tillbaka dit. Förhoppningen är annars att kunna fortsätta studera konst i Sverige. Att kunna teckna och måla har hjälpt honom att bearbeta allt han gått igenom.
Teckningarna är fulla av detaljer. Motiven är ofta fåglar och fjärilar i kombination med förvridna kroppar, en kombination av det vackra och det ohyggliga.
– Jag älskar verkligen den svenska naturen, fåglarna och insekterna.
Många här är intresserade av konst, speciellt om det finns ett budskap som i min konst. Jag håller på att förbereda mig för en utställning som jag ska ha på Ängsö slott utanför Västerås. Jag ser verkligen fram emot det.

En spegel av samhället  

I dag är 20 platser på asylboendet reserverade för HBTQ-personer. Målet är att det ska bli 100 av totalt 250 platser. Migrationsverket vill inte ha boenden för särskilda grupper uppdelade utifrån sexuell läggning, etnisk bakgrund eller religiös inriktning. I stället vill man att boendena ska se ut som samhället i övrigt.

   
Så här kan du ifrågasätta normer  

Det har skett tydliga förändringar i hur personalen bemöter varandra och de boende sedan HBTQ-certifieringen för snart ett år sedan, berättar Mari Anne Helgesdotter, platschef på asylboendet.
– Vi förutsätter inte att alla är heterosexuella och vi ställer inte längre frågor som: Vad heter din man/fru? I stället frågar vi nyanlända om vilket pronomen de föredrar.
För att bli certifierade har de anställda genomgått en grundläggande cirka fem månader lång utbildning i fyra steg som leds av RFSL. Syftet med utbildningen är att öka kunskapen om frågorna, ifrågasätta gängse normer och visa hur dessa påverkar HBTQ-personer.
Mari Anne Helgesdotter säger att man med relativt enkla medel kan införa ett normkritiskt tänkande på boendet:

  • Se över rutiner, informationsmaterial och inomhusmiljön för att skapa en atmosfär där alla kan känna sig trygga, delaktiga och välkomna.
  • Ta till exempel bort dam- och herrskyltarna på toaletterna.
  • Skapa samtalsgrupper i samarbete med RFSL där man kan diskutera problem, få stöd och hjälp, men också lära sig mer om svensk kultur och svenska språket.
  • Konflikter kommer man sällan undan helt, men var noga med att ”sätta ner foten”, markera och berätta om vilka regler och lagar som gäller i Sverige.

Läs mer på www.rfsl.se